REF BOE(L)MAN VOOR PROOST LIERSE

 

We hebben er geen probleem mee om ons verslag met het “hoofdpersonage” van een avondje futsal in Borgloon te beginnen. Hoe kan het ook anders wanneer je de hoofdrol opeist in een spannende, faire en goede wedstrijd waar twee aan elkaar gewaagde ploegen volop voor de overwinning gingen.… Zij kregen echter maar een bijrol in het hele verhaal. Net als de reeks mensen die belangeloos uuuuren achter de schermen bezig zijn om een ordentelijke futsalcompetitie op het hoogste niveau te kunnen hebben. Waarbij de refs echter vergeten dat het dankzij deze mensen is, dat ze vrijdagavond een zakcentje kunnen bijverdienen én hun geliefde hobby kunnen uitoefenen. Een regelrechte kaakslag voor het werk van de coaches, spelers, scouting en vrijwilligers. Dat op één seconde van punt(en)gewin onterecht teniet zien doen, ja dat doet begrijpelijkerwijze iets met die mensen.

De wedstrijd zelf dan. Die was tot de 11de minuut perfect in evenwicht. Borgloon kwam na balverlies van Zemmouri op een 1-0 voorsprong maar één minuutje later schoof Amajoud de gelijkmaker onder Benetti. Meteen de twee “hoogtepunten” van een slappe eerste helft.

De tweede was dan weer van een ander kaliber, 8 doelpunten netjes verdeeld, veel inzet, durf, snelheid en spektakel langs beide kanten. Een doelpuntenkermis die alle aanwezigen een aangename futsalavond hadden bezorgd en voor elke ploeg een verdiend punt zou opleveren. Beide ploegen zouden daar ook niet echt gelukkig mee zijn geweest maar mee kunnen leven, dat zeker wel. De supporters hadden een leuke pot futsal gezien, niks dan blije gezichten. Jammer genoeg besliste de ref daar anders over en i.p.v. een penaltyfout op Amajoud te fluiten, ging hij in dezelfde fase Lierse bestraffen met een 10-meter in het voordeel van de overtreder…

De anti-climax van een goede partij futsal volgde dus helemaal op het einde (of was het al in de 41ste minuut want de klok wees al 00:00 aan en een buzzer kennen ze in Borgloon blijkbaar niet). Er werd ons een verdiend punt afgepakt door de ref van dienst. Geflikt zeggen ze in Antwerpen. Dat supporters en bestuursleden van Borgloon, en zelfs aanwezige ex-scheidsrechters dit ook beaamden zegt genoeg.
Een schande dat dit op het hoogste futsalniveau mogelijk is. En wat na het laatste fluitsignaal volgde had de ref helemaal aan zichzelf te danken. Hoog tijd dat sommigen eens in de spiegel kijken (als ze durven) en dat clubs door de KBVB begrepen en gesteund worden voor het vele en harde werk dat ze leveren. Want als de ref het resultaat gaat bepalen is het einde vér zoek…

Onze beloften haalden de drie punten binnen met een 3-5 overwinning. De eerste helft was een ware demonstratie en de ruststand was dan logischerwijze 0-5. Met slechts twee wissels was het moeilijk om in deze fysieke wedstrijd de tweede helft op hetzelfde niveau te blijven spelen. Met een kansenverhouding van 5-3 in het voordeel van de thuisploeg waren wij wat onmondig voor het doel, Borgloon trof driemaal raak en die 100% kansen (twee keer alleen voor de keeper) hadden ook voor Lierse doelpunten moeten zorgen. Maar we hielden vrij makkelijk stand en kaapten de drie punten dan ook verdiend weg. 6 op 6 voor Umut en zijn boys en stillaan staan we terug tussen de mensen.