Geschiedenis

1957

De sappige naam van de club van ons hart hebben we te danken aan Louis Proost, die in 1957 naar de wereldtitel bij de amateurs snelde in Waregem.

Hoewel Louis ook nog twee tourritten op zijn palmares bijschreef, doopte hij het café dat hij in Lier opende toch Waregem, naar de overwinning die hem het meest nauw aan het hart lag.

Het café werd het clubhuis van de Lierse Bicycleclub, maar in de schaduw van het Lisp woedt het voetbalvirus onstuitbaar en dochter Marina Proost en schoonzoon Guy Schuermans werden besmet door de microbe: ZVK Proost Lier werd in 1979 geboren en als hoofdsponsor en bestuurslid blijft Guy één van de grote bezielers.

Die club groeide gestaag en na jaren in provinciale en in de lagere reeksen, mocht Proost zich in 2008 bij het kleine kransje eersteklassers voegen, een mooie beloning voor de onvermoeibare, enthousiaste medewerkers en de hondstrouwe aanhang.

ZVK Proost Lier werd een vaste waarde in eerste klasse en na een tijdje kregen ze de bovenste klassementshelft in het vizier. In 2018 wijzigde het logo en de naam in het huidige Proost Lierse. Enkele sterke resultaten en playoff-deelnames later groeide Proost uit tot een stabiele eersteklasser.
In datzelfde jaar behaalde het ook de bekerfinale, deze werd echter tegen het professionele Futsal Project Halle Gooik verloren.

In 2019 begon na wanbeheer van de toenmalige voorzitter het verval. Voorzitter en manager gaven hun ontslag en met Guy Schuermans en secretaris Paul Currinckx bleven slechts twee bestuursleden aan boord. Met de moed der wanhoop werd gepoogd de achtergelaten puinhoop aan te pakken.
Dat lukte aanvankelijk met de komst van Jessy Verschueren en in haar zog de huidige voorzitter Koen Wittevronghel. De schulden werden weggewerkt en de club kreeg een nieuwe toekomst maar na twee moeilijke Corona-jaren degradeerde de club in 2021 na 13 seizoenen naar tweede nationale.
Proost Lierse is nu een gezonde club mét ambitie om zo snel als mogelijk haar plaats bij de elite weer in te nemen!